Epertől az ananászig...Gyümölcs-kalendárium
A rumtopf-szezon ez eperrel kezdődik, májusban, júniusban indul, mikor ezek az aromás bogyók piacra kerülnek ill. megérnek kertünkben...
A gyümölcsöknek minden esetben tökéletesen érettnek és kifogástalannak kell lennie...
A gyümölcsöket hintsük meg cukorral majd, öntözzük meg gazdagon 54 %-os rummal úgy, hogy ujjnyi vastagságban lepje el őket a folyadék...
A gyümölcsök eleinte lebegnek és csak később kezdenek süllyedni, ha már teleszívták magukat rummal, majd lesüllyednek egészen az edény aljáig...
Az edényt alkalmanként rázzuk meg, mert a cukor is leülepszik az edény aljára. 14 naponta ellenőrizzük a tartalmát...
Az edényt jól elzárva, hűvös és sötét helyen tároljuk...
május, június ~eper 500 g gyümölcs 250 g cukor
június, július ~ meggy
július, augusztus ~sárgabarack, őszibarack, szilva
augusztus, szeptember~ringló
szeptember, október ~körte, friss ananász
október, november ~ismét ujjnyi vastagságban rummal legyenek befedve
december~ a hagyományok szerinti első próbanap advent első napja...
5 megjegyzés:
Köszönöm Márthi! Nagy kedvet adtál hozzá!Én is kipróbálom jövőre!
Pepikém sok sikert hozzá...most is kipróbálhatod, mangó, datolya, kivi, ananász hozzáadásával...az érlelési idő persze lerövidül...
Én is kipróbálom!mert eddig csináltunk meggyből,vagy Áfonyából,szederből..de ezentúl csinálunk vegyeset is!Sokkal büszkébben kinálhatom majd a vendégeknek.. s páromnak is lesz sikerélménye(ezt ő szokta csinálni!).és biztosan finom..:)
.
Kedves marta!
...azt hiszem ki kell várni az érlelési időt... ez a titka a finomságoknak... és ezt tavasztól- Adventig meg is tehetik a gyümölcsök... ennek a trópusi gyümölcsökből készültnek fel van gyorsítva az érlelési folyamata... nekem gyors...
Marthi!
Vajon fehérrumot is lehet használni hozzá?
Megjegyzés küldése