RSS

2011. szeptember 18., vasárnap

Selyemmirtusz metszése...

 Ezek a bokrok és fák valójában meleg, forró kertekbe valók, de megfelelő körülmények között hosszú ideig gazdagon virágoznak... nemcsak élénk színű virágai, de díszes lombja és érdekes, hosszában, csíkokban leváló kérge miatt is különleges növénynemzetség.  
Alakító metszés: A bokornak nevelt fajokat gyakran kell metszenünk, hogy a kívánatosnak ítélt szerkezetű formát a vezérág elágazásai révén kialakíthassuk. Ezt az alkatot, ha kívánjuk, később visszaalakíthatjuk törzses formára. A vezérhajtás felső 10-15 cm-es részét vágjuk le, hogy a növényt elágazásra késztessük. Tavasszal minden gyenge, rosszul fejlett vagy felkopaszodott hajtást két vagy három rügyre vágjuk vissza. A felnyurgult hajtások felső harmadát távolítsuk el.


Rendszeres metszés: Amint a növény ágrendszere kialakult, évente csak a kisebb, másodrendű oldalhajtásokat kell felére kurtítani, hogy a virágzást elősegítsük. Kora tavasszal az elsőrendű oldalhajtásokat két vagy három szemre vágjuk vissza, amelyek valójában a növény jellegzetes ágrendszerét képezik. Minden ágat távolítsunk el, ami nem kifelé, hanem befelé nő.

Ifjító metszés: a selyemmirtuszok alkalmasak az erős visszavágásra, egészen a fő ágakig, ezzel elősegítjük az új hajtások képzését, vagy eltüntetjük a fagykár miatti sérüléseket. A kis ágakat eltávolítjuk, a fő ágrendszer ágait négy vagy öt rügyre vágjuk vissza...

2 megjegyzés:

vácfan írta...

Mikor kell metszeni a selyemmirtuszt?

Unknown írta...

Mikor kezd rügyezni a selyemmirtusz fa?

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails