RSS

2010. szeptember 7., kedd

Lagerstroemia indica ~kínai selyemmirtusz


.
Első találkozásom a Lagerstroemiával 2008. juniusában a FŰVÉSZKERT-i szakmai gyakorlatomon volt.
Dr. Orlóczi László tanárúr /fűvészkert igazgatója/ volt az egyetlen akkoriban a hazai termesztők közül. Ismerősétől kapott néhány tövet Amerikából és gyökérdugvánnyal szaporítani kezdte.
 A gyökérdugványozás lényege, hogy az anyanövényről leválasztott gyökérdarabból fejlődik ki az új növény.
 Optimális időszak november-február között van, amikor a növények pihennek, és  az idő fagymentes.

Ekkor sikerült szert tennem erre a bordó változatra. Télen takarással védem, igaz picit megijedtem tavasszal nehezen hajtott ki de a nyár folyamán erős növekedésbe kezdett.

Második találkozásom a Varga Márton Kertészeti iskola udvarán ősszel elkápráztató, gyönyörű lombszínére lettem figyelmes sövénynek volt ültetve az udvar védett napos részén. Ács tanárúr javaslatára  tavasszal erősen visszavágjuk a fő ágakig ezzel elősegítjük az új hajtások képzését. A  levágott vesszőket gyökereztető hormonba és homokba dugva szintén szaporítható.

3 megjegyzés:

Pepi írta...

Az én selyemmirtuszom is a Fűvészkertből van, úgyhogy rokonok lehetnek a növényeink :-)
Nálam tűzfal elé van ültetve, valahol azt olvastam,értékeli ha fal elé ültetjük, szereti a falról visszaverődő meleget.Minden évben gyönyörűen virágzott. Idén nagyon fölé magasodtak a körülötte levő növények és nem igazán kapott napot, így nagyon helytelenül (nyár közepén) kiástam és kedvezőbb helyre ültettem. Nem értékelte szegény a melegben a mozgatást, sokáig kókadozott, nem is hozott virágot. Én is takarom télen jó vastagon tavaly nagyon hideg tél volt, de egy ága sem fagyott vissza. Nagyon szeretem, de nálam nem tud olyan magasra nőni mint amekkorák a Fűvészkertben vannak, inkább kis bokor.

Martha írta...

Pepi!
Nagyon sok múlik a metszésen mint a rózsánál.
Ha a Mogyoródi út felé jársz Varga Márton Kertészeti Szakiskola, belső falakkal körülvett 'átrium -szerű' udvara. Itt találsz bokros és törzses kialakítást is.
A bokornak nevelt fajokat gyakran kell metszeni hogy a kívánt szerkezetű formát a 'vezérág' elágazásai révén kialakíthassuk.
A bokrot törzses formára alakíthatjuk ha a 'vezérhajtás' felső 10-15 cm-es részét levágjuk hogy a növényt elágazásra késztessük.
Ha kialakult a növény ágrendszere évente csak a kisebb másodrendű oldalhajtásokat kurtítjuk a felére hogy a virágzást elősegítsük.

Romantik Seelchen írta...

liebe Martha, ich sehe auch bei dir so schöne zusammen gestellte Blumensträuße, es sind langsam die letzten Blüten, dann verzaubert der Herbst das Grün in Gold.. wieder herzliche Grüße zu dir, von Jasmin....

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails